Her bahar yine, yeni, yeniden
Tohumlardan fide üretirsin havanın ısınmasını, yağmurun yağmasını beklersin. Toprak ısınınca yağmur yağıp tava gelince sürersin, fideni tohumunu ekersin. Sonra beklemeye başlarsın yağmur zamanında yağsın, sıcaklık kararında olsun, beklersin umHer sezon yeni bir umuttur üretici için. Domates, buğday, maydanoz, şeker pancarı, roka, elma, karpuz, bal, ne üretirse üretsin.utla, günlerce, haftalarca, aylarca.
Ben mi, ben arılarımı kuvvetli tutmaya çalışarak çiçeklerin zamanında açmasını, rüzgarın kararında olmasını, bal akımı zamanı havanın güllük güneşlik olmasını ama nektarı kurutacak kadar sıcak olmamasını, sıcak rüzgarların esmemesini, yağmurun yağmamasını, arıların oğul vermemesini, derken liste uzuyor. Bu kadar çok etken için dileklerde bulunurken iki damla yağmur yağsa yüreğin ağzına gelir, her bal akım zamanı çırpınırsın ama son sözü Toprak Ana söyler.
Bu sezonda yine aynı heyecanlar, tedirginlikle geçiyor. Kurak bir kış, baharda dinmeyen yağmurlar, çiçekler açtı arılar üzerine konamadı bile. Bir gün çıktılar iki gün içerideler. İnanılır gibi değildi. Ve hala o günleri yaşamaya devam ediyoruz. Mevsim normallerinin üzerindeki sıcak ve rüzgar bir arada olunca nektarı kurutuyor ve arılar aç kalıyor. Arı çırpınıyor doyacağım, yavruları, ana arıyı besleyeceğim, koloninin devamını sağlayacağım diye. Arıcı bekliyor bal alacağım diye, sonuç ya nasip, kısmetten ötesi yok, buna da şükür.. Ne diyebiliriz ki sen ne yaparsan yap son sözü doğa söylüyor. Tabi tamamen doğal, katkısız, organik üretim yapıyorsan. Yoksa çok fark etmez.
2023 yazında da nasibimiz neyse onları sizinle paylaşıyoruz, paylaşacağız.